De rechterlijke macht in dit land zit ook niet stil. Ze hebben een nieuwe wet bedacht. Waar tot voor kort seksueel contact tussen kinderen boven de 12 jaar en onder de 16 jaar nog een strafbaar feit was, heeft het High Court in Pretoria vorige week besloten om dit uit het strafrecht te halen en te legaliseren. Een 12 jarige in Zuid-Afrika wordt dus geacht alles te weten over veilige sex, condooms etc. Het heeft uitgebreid in alle kranten gestaan, natuurlijk heeft Bobbi Bear hiertegen geprotesteerd. De Dailey News heeft uitgebreid verslag gedaan van ons protest. We staan met een duidelijk NO op een grote foto.

Ik benoemde het al even, Bobbi Bear maakt financieel een moeilijke periode door. Een belangrijke geldstroom is gestopt. De organisatie waarvan het geld kwam heeft vlak voor dat ze dat aan BB aankondigde eerst wel zonder overleg de salarissen van alle CSO’s verdubbeld. Kan dat zomaar, vraag je je als nuchtere Hollandse dan af? Ja, want het is gebeurd en nee. De bewuste organisatie heeft inmiddels een nieuwe directeur, deze heeft degenen die verantwoordelijk zijn voor dit alles – en voor nog veel meer- inmiddels ontslagen. Eind deze maand komt hij persoonlijk op bezoek bij BB en heeft bewust op zijn website laten staan dat zij Bobbi Bear sponsoren, omdat hij hoopt de contacten te kunnen herstellen. Er gloort dus weer wat licht aan het eind van de tunnel, maar er is wel heel veel spanning en onrust ontstaan. Gelukkig is iedereen hier erg optimistisch en positief ingesteld en Jackie blijft haar ”We will survive” uitstraling houden.

Een ander punt is de licentie. Wij, het Buildingadreamteam, hebben ons vaak afgevraagd, waarom zijn er nog steeds kinderen en vrijwilligers in de cottages bij Allan en Jackie, waarom verblijven ze niet allemaal in het Bobbi Bear Centre? Waarom is die licentie er nog niet?
Het antwoord kan ik inmiddels kort en krachtig geven: een licentie kost een vermogen en dat geld is er niet.
De overheid eist van een onafhankelijke organisatie die met kinderen werkt en een place of safety wil zijn, eenmalig een bedrag op de bank waarmee een bestaan van minimaal 2 jaar is gegarandeerd. Dat is een flinke som geld, als je bedenkt dat de maandelijkse lasten van Bobbi Bear inmiddels rond de €16.000 zijn. Dit houdt me enorm bezig; ergens op mijn site heb ik het al eens gezegd, een huis bouwen is een ding, maar nu moeten we het draaiend houden.
Life Ball, een organisatie die zich wereldwijd bezighoudt met Hiv-Aids bestrijding, heeft ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan aan Jackie een award toegekend, die zij uit handen van de Oostenrijkse president heeft gekregen tijdens het galafeest in Wenen.
Een team van Life Ball komt binnenkort bij BB een dag filmen, ook op Life Ball heeft Jackie nu haar hoop gevestigd.
We moeten toch samen dat bedrag bij elkaar kunnen krijgen?!?

Elke morgen wandel ik met mijn rugzakje naar beneden naar het BB Centre, meestal alleen, soms met een van de kinderen. Ik geniet van het heerlijke weer, het schitterende uitzicht over de bergen met in de verte de vele verspreide dorpen en als ik dan na een minuut of 6 a 7 de laatste bocht heb gehad ligt daar beneden voor mij het prachtige witte huis van Operation Bobbi Bear. Meestal loopt Edward of Aaron of een van de CSO’s al wel rond en begroet ik hen al zwaaiend. Ik vind het elke ochtend weer een feest om dat mooie witte huis daar te zien liggen. Het ontroerd me nog steeds dat het ons, al die vrijwilligers en hun netwerken, toch maar mooi is gelukt dit fantastische centrum neer te zetten.

Dromen kun je waar maken, blijf dromen.

Tot de volgende keer, veel liefs voor jullie allen.

Hans